30 juni 2014

Positiv, glad och tacksam

Att se möjligheter i stället för hinder gör stor skillnad och det som är bra är att jag själv kan påverka hur jag tänker. Vill jag fokusera på hinder, svårigheter, det som är jobbigt och inte känns bra? Vad händer om jag i stället fokuserar på möjligheter, det som är positivt och det som faktiskt är bra? Att fokusera på det positiva och att känna tacksamhet gör stor skillnad. Det som händer är att du flyttar fokus från det negativa till det positiva. Tacksamhet är en stark kraft för att göra skillnad i livet. Kraften i uppskattning är magisk och att älska det du har gör dig öppen för att ta emot ännu mer.
De här kloka orden läste jag idag på ett lite gulnat gammalt tidningsurklipp som jag hade sparat på en anslagstavla här hemma. De här orden har påverkat mig. Jag försöker att se ännu mer positivt på saker och ting i mitt liv. Vissa dagar kan det vara svårt att vara en sån där glad person som alltid ser det positiva men det är helt klart roligare än att vara den gnälliga typen som klagar och surar.   

29 juni 2014

Sommar-söndag

Idag har jag en "ensamhemmadag". Min sambos son kom på besök igår och idag ville han göra en utflykt mot Vadstena och Omberg. Eftersom far och son träffas väldigt sällan tyckte jag att de kunde få umgås själva med bara varandra på utflykten. Så, när de åkte iväg i bilen fick jag en heldag med egen tid. Plockade fram min nya bok och några tidningar och satte mig i solstolen på altanen. 
Kl. 13.00 la jag mig på en filt på gräsmattan under ett äppelträd, lyssnade på mitt favoritprogram  "Sommar" i P1 från min iPad. Idag var det Fredrik Wikingsson som var sommarvärd. Han hade spelat in sitt sommarprogram hos sin farmor på hennes 90-årsdag hemma hos henne på ett äldreboende. Han pratade bl.a. om gamla människor, om att våga, att vi kan göra vad vi vill med livet, om olika händelser som haft stor betydelse för resten av livet m.m. Han avslutade med att berätta om vilket ljud som hans farmor tycker är det bästa ljudet - när telefonen ringer hemma hos henne och någon vill prata en liten stund.
Ha en fortsatt bra sommarsöndag!

22 juni 2014

Midsommar 2014

I helgen har vi haft finbesök av min yngsta son Adam som bor och pluggar i Göteborg. Äldste sonen Arwid firade midsommar i "vildmarken" med kompisar, kanoter och tält. Adam anlände på torsdagskvällen och bilden är från promenad i skogen ganska sent samma kväll. Klockan är c:a 21.30 och det är ljust ute.
 Midsommarbukett!
Både Adam och jag gillar att vistas i naturen och därför tyckte vi att en naturupplevelse passar bra på midsommarafton. Efter midsommarlunch med sill och potatis tog vi en tur med bilen. 
Adam valde utflyktsmålet c:a 1,5 mil från oss. Här är en naturlig inramning med Kilarpssjön i bakgrunden.
Utflyktsmålet på midsommarafton var Svaneholms borgruin som också kallas för Garpe Slott. Ruinen låg i vacker midsommargrönska intill Kilarpssjön. 
Midsommardagens utflykt gick till Brahehus och till Polarmuséet i Gränna. Adam har inte bara hängt med oss utan han har också träffat sina kompisar förstås. 
Idag kom mamma Vera på besök och vi bjöd henne på tårta som jag bakat. En traditionell jordgubbstårta som blev jättegod. Jag bakade tårtbotten igår. I morse la jag ihop tårtan som är fylld med skivade färska jordgubbar, vaniljkräm och grädde. Toppade med lite spån av vit choklad och garnerade med blad av mynta.

20 juni 2014

Midsommarafton

Önskar er alla en trevlig midsommar!

15 juni 2014

Vätternrundan

Här kommer resultatet för Arwid som cyklade Vätternrundan natt till lördag på 10 timmar och 4 minuter. Mycket bra jobbat! Vilken prestation!

4520 Arwid Jonsson, Göteborg
Vätternrundan 2014

Plats
Tid
Resultat
Start
21:22
Bankeryd
01:16
03:54
Hjo
03:01
05:39
Aspa
05:45
08:23
Medevi
06:47
09:25
Mål
07:26
10:04

11 juni 2014

Odlingslådor och norr-rabatt

Vi är mycket nöjda med våra odlingslådor, mer än nöjda. Det är "Hav o Mark" som har byggt våra fem lådor. Sambo J har målat dem i samma färg som vårt hus. Jag ansvarar för odlingarna =) I lådorna har vi kryddor, tomat, lök, luktärt, ringblomma, morot, dill, ruccola, sallad, rödbeta, gurka, potatis och två vinbärsbuskar.
Här blommar kryddsalvian i en av odlingslådorna. Jag har läst att salvia kan användas mot förkylning, diarré, astma och hudproblem. Den innehåller också ett ämne som i stora mängder kan framkalla kramper. Den är inte min favorit då det gäller smak men den är vacker.
I den nyanlagda norr-rabatten verkar växterna trivas. Här är en stäppsalvia som blommar. I samma rabatt har vi också funkia, rudbeckia, löjtnantshjärta, lavendel, näva m.m. Efter de förra ägarna har vi sparat en vit rhododendron som verkar trivas och må bra i norr-rabatten. 
I norr-rabatten är det inte bara skugga utan växterna får sol på morgonen, förmiddag och kväll. 
Utanför trädgården blommar midsommarblomster, rödklöver och hundkex.

08 juni 2014

Göteborgsdagarna

I fredags den 6 juni kom vi fram till Göteborg vid 14-tiden. Eftersom Arwid cykeltränade inför Vätternrundan den dagen lunchade vi "bara" med Adam. Efter lunch trotsade vi regnet och tog en promenad i Trädgårdsföreningen
Vi hade tur för efter en liten stund avtog regnet. För mig som gillar trädgård var det fantastiskt att gå omkring bland alla blommor och grönt i Trädgårdsföreningen.
En mycket vacker pionknopp!
Konst på sjätte våningen, där vi bodde på Hotell Clarion Post i Göteborg. Förra gången när vi var i Göteborg bodde vi hemma hos Arwid. Den här gången bodde vi på hotell.
Igår eftermiddag var vi hemma hos min barndomsvän Maria och hälsade på. Vi fick bl.a. hemgjord flädersaft, kaffe, bärpaj med glass och grädde. Vi satt ute på deras fina uteplats. Det var jätte-jätte-kul att träffas. Här är Maria, mellandotter Malin och Marias man Mats.
Lördagskvällen tillbringade vi på Liseberg mest för att äta på en nyöppnad vegetarisk restaurang. Vi gick omkring lite, spelade på chokladhjul (Jens vann en Noblesse) och hade det väldigt bra.
Efter Liseberg tog vi "vagnen" till Ullevi och kände lite av stämningen från Håkan Hellströms spelning. Sedan tyckte J och jag att det var dags att säja Godnatt och åka vidare mot hotellet.
I morse kom Adam till vårt hotell på frukost. Arwid cykeltränade idag igen. Sedan tog Adam och jag hissen högst upp i hotellet på 13:e våningen där vi badade i poolen. Härligt bad i uppvärmd pool i solsken och med underbar utsikt över Göteborg. Bilden är från växthuset i Trädgårdsföreningen.
I väntan på tåget hem idag gick vi till Trädgårdsföreningen igen. Vi besökte växthuset där det var tropiskt klimat. Jag tror att det här är en passionsblomma.
 Porslinsblomma vid tegelvägg.
 Adam under korkeken!
Vi har haft fina dagar i Göteborg. Åker gärna tillbaka!

05 juni 2014

Altanbygget klart

Nu är altanbygget klart! I regn och rusk kom far och son från "Hav o Mark" på förmiddagen idag och fixade det sista på altanen. De rättade också till några små detaljer. Projekt altanbygge är slutfört och vi är nöjda och glada =)

04 juni 2014

Altanbygge med förhinder

Nej, vår altan är fortfarande inte färdig. Det är kanske ett s.k. i-landsproblem men det skulle kännas väldigt bra om grabbarna på Hav o Mark skulle kunna få tid och lust att färdigställa de sista detaljerna. Men de har haft problem med sina leveranser och jobbarbilen har varit trasig och de har andra kunder som också har väntat länge. I hålen på våra altanstolpar ska det vara rep och det är just repet som saknas och det har saknats väldigt länge. Fortsättning följer... 
Däremot händer det något hela tiden på husbygget intill oss. I morse kom takstolarna och nu är de på plats. 

01 juni 2014

Nattfjäril

Egentligen har jag en slags fobi för nattfjärilar, en överdriven rädsla och skräck när de kommer för nära. Men, på kvällspromenaden igår passerade vi den här skönheten som satt alldeles stilla. Jag tror det är en slags nattfjäril. Jag vågade stanna och titta på den och t.om. ta en närbild. Visst har den ett fint mönster på vingarna?