31 juli 2014

Plantagen och Övralid

Efter lunch idag åkte vi till grannstaden Motala. Vi behövde handla lite till trädgården och då brukar vi åka till Plantagen i Motala. När det var färdigshoppat fortsatte vi norrut och åkte till Verner von Heidenstams Övralid. Vi började med en god fika på "Farfarsstugan", våffla med sylt, grädde och kaffe.
Vi såg huset som var Verner von Heidenstams hem under åren 1925 - 1940. Huset ritade han själv i samarbete med byggmästare Egir från Skänninge. Härifrån är det vacker utsikt över Vättern.
Här är de s.k. farfarsstugorna där man numera kan köpa mat eller fika och ligger alldeles intill Heidenstams hus.
Från en terrass är det underbar utsikt över norra delen av Vättern. Härifrån kan man se både Västergötland och Närke.
När vi kom hem igen tog jag hand om det som vi handlat på Plantagen. En vit och en blå hortensia planterades i en pilkorg.

28 juli 2014

Underbara semester

Trots värme har vi fixat en hel del hemma idag. J har klippt 80 m häck, jag har rensat lite i trädgården och putsat sex fönster. Sedan var det skönt att ta en dusch och äta en god i middag ute på altanen i sommarkvällen. 
Den nyanlända katten Ulla är fortfarande extremt skygg, ligger helst och gömmer sig hela dagarna. Hon smet dock ut härom kvällen men visste inte hur hon skulle bete sig. Det kommer nog att ta tid innan hon blir en "normal" katt. Det som är bra är att katterna är sams och verkar acceptera varann.
Igår kväll var vi på konsert i grannstaden Motala. Min äldsta systers dotter/mina barns kusin medverkade på konserten. Det var verkligen jättetrevligt och fint att lyssna på tjejgruppen som sjöng och spelade. I pausen var det fika som min syster bjöd oss på ♥ 
Här är systerdotter och mina barns kusin Mari som spelade och sjöng igår och även presenterade låtarna. Under hela konserten var det värsta åskvädret utanför. Det var effektfullt med regnet som smattrade på taket, åskknallarna och blixtarna.

24 juli 2014

Sommarkväll

Vilken fin sommar vi har och vilka underbara sommarkvällar! Det känns bra att vi har fått ordning på vår trädgård. Här blommar ringblommor i en av odlingslådorna.
Förra veckan planterade jag klart i den nyanlagda rabatten på framsidan. Det blev pioner, rosor och stjärnflocka.  
I vår norr-rabatt har vi bl.a. vit och röd rudbeckia, astilbe, funkia, murgröna m.m.
Här är en Echinacea purpurea d.v.s. röd rudbeckia som också kallas röd solhatt.
Häromdagen plockade jag en stor bukett lavendel och hängde på tork. Älskar lavendel! 
Den fina gruvlyktan har vi fått i julklapp av Arwid och Adam och de hade köpt den i en secondhandbutik i Göteborg.

17 juli 2014

Ystad Saltsjöbad - en underbar plats

Vi har besökt ganska många olika hotell, konferens- och SPA-anläggningar. Nu har vi varit på Ystad Saltsjöbad och det är den bästa av dem alla. Rummet var jättefint med underbart sköna sängar.
Badrummet var hur fint som helst med vacker inredning och dubbel uppsättning handdukar.
Ystad Saltsjöbad ligger alldeles intill havet, så nära havet man kan komma.
Jag älskar att vara vid havet, ligga på stranden och sola, läsa och bara vara - det är semester.
Närheten till havet var det som gjorde att vi ville åka hit och vi ångrade oss inte.
Hela anläggningen utstrålade lugn och harmoni. Vi kände oss mycket väl omhändertagna och välkomna.
Tång kan vara lite läskigt och lukta illa men har fina färger och kan se vackert ut också.
Uterestaurangen var avgränsad i olika rum med hjälp av tunna, skira tygstycken som fladdrade lite i vinden. 
På borden i uterestaurangen stod korgar med lavendel. Som ni säkert förstår så trivdes vi väldigt bra på Ystad Saltsjöbad. Vi åker gärna tillbaka! Fler bilder kommer så småningom. Nu ska jag packa upp och tvätta. Det är alltid lika underbart att komma hem igen som tur är.

13 juli 2014

Museum

Idag har vi varit kulturella och besökt Klostermuséet i Vadstena. Här är Kapitelsalen som är ett av Sveriges vackraste medeltida rum. På väggarna finns ganska välbevarade målningar från 1300-talet.
Visst ser nunnan verklig ut! Det är syster Katarina i Klostermuséet som värdigt tar emot alla besökare.
Så här kunde nunnornas sovcell se ut. En säng och en liten kista som innehöll alla privata ägodelar. Fönstergluggen delades med nunnan i cellen bredvid.
Här är sambo J som läser information om rummet där Heliga Birgittas kvarlevor finns i en kista. I detta rum är jag när bilden tas.
Här är samma rum. Heliga Birgittas kvarlevor förvaras i en kista som står mitt på golvet i det lilla rummet. Kistan fraktades från Rom till Vadstena år 1374. I rummet finns en speciell känsla. Det sägs att Heliga Birgittas närvaro är mycket påtaglig här.  

05 juli 2014

Naturliv

Såg den här fina fjärilen fladdra omkring i vår trädgård idag. Det är en aspfjäril som är ganska sällsynt eller svårobserverad. Det är också en ovanligt stor fjäril. 
Hade en underbar sommarkväll igår med besök av Adam som anlände framåt kvällen. Vi satt ute länge på altanen, åt och pratade. Sambo J kom hem lite senare på kvällen glad och nöjd efter en fin dag och 70 mil i bilen. Adam och jag tog en sen promenad på skogsvägar i ljusa sommarnatten. Vi såg tre rådjur och två harar =)

03 juli 2014

Kattmys

När jag klippte gräsmattan häromdagen la jag lite av gräsklippet i några odlingslådor. Det ska ju vara bra näring till växterna och så kväver det ogräset. 
Katten Sara tyckte också att det var bra. Varmt och skönt att ligga på gräsklippet under rabarbern...

02 juli 2014

Växtkraft

Oj vad det växer i odlingslådorna. Vi skördar sallad, ruccola, dill, persilja och gräslök än så länge.
Grusplanen har fått nytt liv tack vare odlingslådorna, hängmattan, en utemöbel och parasoll. Vi är väldigt nöjda med förändringen. Nu är det mycket mera lättskött och det ser bättre ut också.