29 januari 2016

Salutogen livsstil

Vilken intensiv vecka det har varit! Det har också varit en kul och spännande vecka! Jag har haft en del nya arbetsuppgifter och det gillar jag. Jag gillar förändring och jag får energi av att lära mig nytt och att göra sådant jag aldrig utsatts för tidigare. Den här veckan har det varit lite samarbete med Hälsouniversitetet och det har verkligen varit kul, intressant och lärorikt. 
På mitt jobb läser jag en bok "Salutogen Kultur - från värdegrund till verksamhetsnytta". Jag älskar den boken! Att se det friska, det hälsosamma och det som fungerar bra tilltalar mig. I stället för att fokusera på problem föreslår författaren att vi ska sätta ljuset på det vi vill ska växa och fokusera på det vi vill uppnå. Man ska givetvis inte sluta med att ha koll på risker och brister men om vi ska uppnå det som är bra för människan måste vi ha fokus på det vi vill uppnå och intressera oss för det som leder i den riktningen. Att prata om vad som är fel leder till fel, skriver författaren Anders Hansson. Den typen av frågor har inte fokus på vad vi vill och är inte värdeskapande. "För att skapa ansvarskultur och friska arbetsplatser ska vi sluta fråga efter avvikelser och det som är sjukt, det leder inte rätt. Vi måste fråga efter det som gör att det blir mer av det vill." Jag önskar mer av salutogen kultur och salutogent synsätt  - då blir det en god spiral av hälsosam förbättring hos människan, i relationer och på våra arbetsplatser. Jag kan skriva nästan hur mycket som helst om det här men nu räcker det för idag.

2 kommentarer:

nillashalsaharmoni sa...

Fokus på det friska och på möjligheterna låter bra! Låter som en bra bok...helt i min smak! Du har haft en bra arbetsvecka och nu är det helg...skön känsla!
Trevlig helg!
Gunilla

Kärrans blogg sa...

Ja, en underbar känsla med helg och ledighet! Önskar dej en fin helg!
Kram från Kerstin