21 augusti 2016

Mod, ansvar och medvetenhet

Nu när det är slut med semester, resor och utflykter blir det bilder från trädgården igen. I år får vi äntligen några päron =) både på "Carola" och på "Esperens Herre". 
I dagens inlägg berättar jag om en bok som jag har läst i sommar. Boken är skriven av Helena Fogelberg och Petra Söderholm, båda två är är leg. psykoterapeuter. 
Boken heter: Compassion - Medkänsla med dig och själv och andra Eftersom jag tycker om ständig utveckling och förbättring läser jag ofta böcker inom området personlig utveckling. I inledningen skriver författarna att "det här är en bok för dig som vill vara mer närvarande i ditt liv och som vill delta i livet fullt ut". Man skriver också att boken är för den som inte upplever jättestora svårigheter i livet men är nyfiken på varför du gör som du gör och i stället hitta sätt att göra som du vill, inte som du tror att du måste eller borde. 
"Vi kan inte styra allt som händer i våra liv, men vi kan ändra förhållningssätt till det, och bara vi själva kan ta ansvar för att jobba med det. Om vi fortsätter att skylla på andra, på omständigheter eller på att vi är offer så förlorar vi makten i våra liv." Förändring kräver alltså både mod, ansvar och medvetenhet om att det är vi själva som måste göra den förändring vi vill ha, ingen annan kan göra det åt oss.
  Compassion : medkänsla med dig själv och andra
Även i den här boken tar man upp vikten av medveten närvaro. "Medveten närvaro eller mindfulness är ett förhållningssätt till livet som präglas av öppenhet, nyfikenhet, icke-dömande och acceptans." I boken går man vidare i begreppet medveten närvaro och berättar om hur vi kan upprätthålla en vänlig medvetenhet och hur vi utvecklar den förmågan.
Boken har varit intressant och även spännande att läsa. Den gjort mig medveten om mina tankar på ett nytt sätt och jag har lärt mig massor.  

4 kommentarer:

nillashalsaharmoni sa...

Hej Kerstin!
Verkar vara en bra bok...ska se om den finns på biblioteket. Tack för tipset!
Kram, Gunilla

Kärrans blogg sa...

Hej Gunilla!
Hoppas att boken finns på ditt bibliotek. Den är verkligen läsvärd och ger mycket att tänka på.
Kram

nillashalsaharmoni sa...

Det gjorde den! Har bokat den idag!
Kram, Gunilla

Petra Söderholm sa...

Kul att du tycker om boken!//Petra Söderholm