28 augusti 2016

Reflektion

Igår hade jag stora städ- och tvättdagen här hemma. Det tog några timmar och sedan var vårt hem skinande rent och fint =) Idag har jag en lugn "må-bra-dag" = sovmorgon, yoga, badkarsbad och inget annat planerat. Sambo är på IKEA med sin dotter idag och ska sedan lämna dotter och inköpen till lägenheten i Norrköping. Jag har alltså lite egentid!
På mitt jobb har vi nu tagit oss igenom en ganska lång period med extra mycket hårt arbete under stress och press. I c:a ett halvår har vi haft en för låg bemanning vilket kräver extra mycket av oss som är kvar på jobbet. För att allt ska fungera har det krävts planering, samarbete, kreativitet (att kunna tänka utanför boxen), förmågan att kunna hantera sin egen stress, att kunna se det positiva, känna arbetsglädje och ha kul på jobbet. Några av oss har "kavlat upp ärmarna" maximalt och löst problem som på löpande band. Från i morgon återgår vi till normalläge och vi kan äntligen pusta ut. De flesta av oss är lite slitna och trötta men... VI har klarat det.   
Under den här perioden har jag förstått hur viktigt det är att ha förmågan att kunna se nya möjligheter och lösningar. Att tro att man kan fortsätta i gamla spår och mönster är oftast ingen bra idé. Att vika sig för problemen, backa och tycka att allt är omöjligt är inte heller en lyckad strategi. Att däremot erkänna svårigheterna och möta motståndet med nya lösningar är en förutsättning för att lyckas ta sig igenom den tuffa perioden.   
Jag har också sett hur viktigt det är med återhämtning, både på jobbet och hemma. När det varit lugnt på jobbet är det helt OK att bara ta det lugnt och återhämta sig på bästa sätt. Hemma har jag fått både energi och vila av naturen, yoga och promenader.
Det var lite tankar från mej eller en reflektion efter en krävande utmaning. 

26 augusti 2016

Sensommartistlar

Sommaren kom tillbaka med full kraft! Vi har +32 grader, strålande sol och lite blåst idag. Blåsten känns som het ökenvind. Jag har det bra som kunde sluta jobba lite tidigare idag. Hade tänkt att fixa städningen hemma i eftermiddag, men det känns för varmt.
I somras visade jag bilder på tistelsnåret då det var i full blom i olika lila nyanser, det inlägget kan du se HÄR. Nu har tistlarna blommat färdigt och är fortfarande vackra, kanske ännu mer vackra nu, fast på ett annat sätt.
Idag flyger alla tistelfrön iväg med vinden. Ibland ser det nästan ut som snö i luften
Här lever vi mitt i naturen och kan följa med i naturens växlingar. Jag känner mej privilegierad som får bo och leva i så vacker omgivning. 
Ha en härlig helg, allesammans!  

21 augusti 2016

Mod, ansvar och medvetenhet

Nu när det är slut med semester, resor och utflykter blir det bilder från trädgården igen. I år får vi äntligen några päron =) både på "Carola" och på "Esperens Herre". 
I dagens inlägg berättar jag om en bok som jag har läst i sommar. Boken är skriven av Helena Fogelberg och Petra Söderholm, båda två är är leg. psykoterapeuter. 
Boken heter: Compassion - Medkänsla med dig och själv och andra Eftersom jag tycker om ständig utveckling och förbättring läser jag ofta böcker inom området personlig utveckling. I inledningen skriver författarna att "det här är en bok för dig som vill vara mer närvarande i ditt liv och som vill delta i livet fullt ut". Man skriver också att boken är för den som inte upplever jättestora svårigheter i livet men är nyfiken på varför du gör som du gör och i stället hitta sätt att göra som du vill, inte som du tror att du måste eller borde. 
"Vi kan inte styra allt som händer i våra liv, men vi kan ändra förhållningssätt till det, och bara vi själva kan ta ansvar för att jobba med det. Om vi fortsätter att skylla på andra, på omständigheter eller på att vi är offer så förlorar vi makten i våra liv." Förändring kräver alltså både mod, ansvar och medvetenhet om att det är vi själva som måste göra den förändring vi vill ha, ingen annan kan göra det åt oss.
  Compassion : medkänsla med dig själv och andra
Även i den här boken tar man upp vikten av medveten närvaro. "Medveten närvaro eller mindfulness är ett förhållningssätt till livet som präglas av öppenhet, nyfikenhet, icke-dömande och acceptans." I boken går man vidare i begreppet medveten närvaro och berättar om hur vi kan upprätthålla en vänlig medvetenhet och hur vi utvecklar den förmågan.
Boken har varit intressant och även spännande att läsa. Den gjort mig medveten om mina tankar på ett nytt sätt och jag har lärt mig massor.  

18 augusti 2016

Fyra år i Carlslund


Igår var det är fyra år sedan vi flyttade hit. Vi har lagt ned mycket tid och arbete för att det ska bli bra, som vi vill ha det och vi är nöjda med resultatet. Vi har det bra här och vi trivs! Naturen är precis utanför =)   

16 augusti 2016

Sunda vanor

Jag har nästan inte motionerat alls under min semester. Jag har inte direkt varit stillasittande men det har bara blivit några enstaka motions-promenader och yogapass. Nu har jag tagit tag i mitt motionerande och sedan vi kom hem från Göteborg har jag motionerat varje dag. I morgon kväll får gräsklippningen bli dagens motionspass och sedan får det bli en vilodag.   
Jag har också förändrat lite i mina frukostvanor och bytt ut yoghurt och müsli mot chiapudding. Chiafrön innehåller mängder av nyttigheter som t.ex. antioxidanter, vitaminer och omega 3. Jag toppar puddingen med exv. lite färska bär, valnötter, kokosflingor m.m. Det gäller bara att komma ihåg att förbereda kvällen före.
Sunda mat- och motionsvanor är en förutsättning för att må bra!    

14 augusti 2016

Medkänsla i vardagen

Vilken fin sommar vi har haft, både när det gäller väder och vad vi gjort. På vår semester har vi rest till några nya platser och vi har varit och hälsat på hos våra barn. Bland det bästa av allt var resan till Göteborg. Det som verkligen är viktigt och betydelsefullt är att få träffa dem som betyder allra mest ♥
Nu känns det bra att bara vara hemma. Jag njuter av trädgården och vi tar hand om allt vi odlat. I morgon är det dags för jobbet igen. Det blir vanlig vardag med vardagsrutiner både hemma och på jobbet. Då är det viktigt att aldrig glömma bort det här med att inte bara ge utan att även fylla på med energi och glädje, att göra det som är roligt, det som får mig att må bra =)
Ha det så bra allesammans! Glöm inte bort att känna medkänsla med dig själv och andra!

11 augusti 2016

Göteborg

Nu har vi kommit hem från den här sommarens sista resa. Vi har varit i Göteborg tisdag till torsdag och träffat Adam, Arwid och Lotta. Vi har haft superhärliga, fina och mysiga dagar ♥
Jag är imponerad av Adams "gröna fingrar" och tog bilder på hans Piri piri i köksfönstret och en Habanero i sovrumsfönstret.
Efter en fika hemma hos Adam tog vi spårvagnen tre hållplatser och gick av vid Redbergsplatsen för att gå hem till Arwid och Lotta. Här står de i sitt fina kök och fixar goda pajer, sallad m.m. 
Här är Arwids och Lottas  mysiga och fina vardagsrum. Soffan och sittpuffen (som också är ett syskrin) lämnade den förra ägaren kvar i lägenheten. De har renoverat och fixat en hel del i sin lägenhet och nu är det mesta klart. Deras lägenhet är väldigt mysig och mycket trivsamt och snyggt inredd. De har bra smak!
 Här sitter Adam på fina sittpuffen hemma hos Arwid och Lotta
Arwid tog några bilder med min kamera och då fick jag vara med på bild. Vi (Jens, Adam och jag) hade en jättemysig kväll tillsammans hemma hos Arwid och Lotta. Vi åt goda pajer och sedan glass med färska bär, te och kaffe. Arwid och Lotta har börjat arbeta igen efter sin semester och skulle gå upp tidigt dagen därpå. Jens, Adam och jag tog vagnen tillbaka lite senare på kvällen.
Dagen därpå putsade jag Adams köksfönster som jag hade lovat. Det gick bra och det blev verkligen fint. Vi tog sedan spårvagnen in till Drottningtorget och därefter en promenad till Arwids arbete på IFS kontor. Vi åt lunch på restaurang Pagoden tillsammans med Arwid. Restaurangen ligger i samma byggnad där Arwid har sitt arbete. Han visade oss sin arbetsplats sedan efter lunch och det var verkligen jättekul att få se hur han har det på jobbet. Mätta och glada lämnade vi Arwid kvar på jobbet och vi tog vi oss till Sjöfartsmuséet där vi tillbringade några timmar. Efter besöket på muséet ville Adam visa Masthuggskyrkan. Kyrkan ligger på ett berg och här på bilden är vi på väg upp i den långa trappan.
Vilken fantastisk utsikt det var då vi kom upp på berget som heter Stigberget. Vi såg ut över nästan hela Göteborg!
Masthuggskyrkan är mycket speciell, vacker och fridfull. Innertaket är av timmer och väggarna är av vitkalkat tegel.
 Vi gick en promenad utanför kyrkan uppe på Stigberget
På berget fanns flera fina utsiktsplatser och Adam berättade vad vi såg för olika stadsdelar i Göteborg.
På kvällen sågs vi på matstället Tullen i Kålltorp som ligger mycket nära Adams lägenhet. Tullen är ett mysigt ställe med god mat och dryck. Adam och Lotta kollar in menyn som är högt upp på väggen. 
Min ungdomsvän Karin Iggmark-Larsson som jag inte träffat på 20 - 25 år var på samma restaurang som oss! Karin bor i närheten av Göteborg och var där och åt tillsammans med sina döttrar. Hon fick syn på mej och kom fram till oss och pratade en stund. Det var nästan overkligt att bara träffas sådär efter så många år, men jättekul förstås. Vi har fortsatt att "prata" idag via messenger på facebook.   
Idag var det dags för oss att åka hem igen. På hemvägen tog vi en liten omväg förbi Nääs slott och Nääs fabriker. Här på bilden är Nääs slott.
Området vid Nääs fabriker består numera av hotell, café, restaurang och butiker. Det är kvalitetsbutiker med inredning och kläder. Jo, vi shoppade en hel del både till vårt hem och lite kläder.
Här åt vi lunch idag innan vi satte oss i bilen och åkte hem. 
Nu är vi hemma igen med en massa fina minnen från dagarna i Göteborg, minnen och upplevelser som betyder mycket. TACK Adam, Arwid och Lotta för fantastiskt fina dagar och kvällar tillsammans!

05 augusti 2016

Strandbaden Falkenberg

I måndags förmiddag åkte vi mot Falkenberg. Vi lämnade vårt hem och katterna i tryggt förvar hos Jens dotter.
Vi har bott på Falkenberg Strandbad som ligger precis vid den härliga och långa sandstranden. Vi fick ett fint rum med stor balkong och havsutsikt på tredje våningen.
Det var Beachvolley-SM utanför hotellet och både volleybollspelare och badande fick plats på den långa stranden. Från vår balkong hade vi full koll på nästan alla matcher.
Vi har haft varierande väder och vi har varit ute nästan hela dagarna. Jag har badat i havet vilket var underbart skönt och härligt. Havet kändes ljummet och vågorna var så där lagom höga.
Byggnaden längst till höger är Falkenberg Strandbad där vi bott i fem dagar. Läget är fantastiskt fint, jag älskar närheten till strand och hav.
 Måsarna svävade över oss, troligen ville de hitta något ätbart
Att sitta på stranden vid havet, höra vågorna och titta på måsarna är sommar och semester
På stranden var det verkligen mycket energi och glädje tack vare alla volleybollspelare och publiken. Varken Jens eller jag är särskilt sportintresserade men vi tyckte att det var kul att titta på matcherna från vår balkong.
 Vi har haft underbart fina dagar på Skrea strand i Falkenberg.
Jag som älskar att vara vid havet har varit på den bästa plats man kan tänka sig.
 Det blev många och långa promenader på stranden
När Jens checkade ut oss idag passade jag på att ta några bilder från hotellets lounge 
Det här var första gången vi bodde på Strandbaden i Falkenberg och jag tror absolut att vi återkommer.
Nu är vi hemma igen. Vår katt- och husvakt har gjort ett bra jobb när vi varit bortresta! Nu ska det fixas en god middag till oss alla tre.