30 maj 2018

Marstrand lördag

I lördags efter frukost gick vi en promenad till Marstrands fästning som egentligen heter Carlstens fästning. Här är vi högst uppe på fästningens tak där det är en fantastiskt fin utsikt.
Från fästningens tak såg vi ut över havet och på alla segelbåtarna som väntade på start i Marstrand Big Boat Race.
Här skulle jag kunna vara hur länge som helst och bara titta på utsikten. Vårt fina Sverige är fantastiskt vackert!
Sedan gick vi tillbaka ner i fästningen och hamnade i fästningskyrkan - enkel, vacker och fridfull.
Fästningen har också varit ett fängelse för grövre brottslingar. I några av rummen/cellerna på fästningen förvarades fångar isolerade i c:a fem år, en gång om året fick de besök av en präst. En av fångarna i isoleringscellen skrapade fingertopparna mot väggarna och målade sedan detta på väggen av blod från fingertopparna. 
Den mest kända brottslingen på fästningen är Lasse-Maja som var fånge i 26 år. Marstrands fästning är ovanligt öppen för alla besökare, man får gå in alla rum, celler och lönngångar. Mycket material från förr finns kvar som är kul och intressant att titta på. Vi avslutade utflykten med lunch på fästningen. Helt OK lunch men som Arwid sa, de strävar inte efter en stjärna i Michelin-guiden.
Efter besöket i fästningen gick vi vandringsleden runt Marstrands-ön på 5 km. En härlig vandring i lummig grönska och på klippor utmed havet. 
Det smakade gott med en god middag sedan på kvällen. Efter maten gick vi en promenad utmed havet och såg solnedgången. Vi satt en stund på vår balkong innan det var dags att sova.

Inga kommentarer: