04 december 2011

Egentid

Vi pratade om fritid och egentid på stresskursen. De flesta av oss har fritid men alla har kanske inte så mycket egentid. På sin egentid behöver man ta hand om sig själv, göra sådant man tycker är roligt eller göra ingenting ibland. Det är inte stressen som skadar oss utan det är frånvaron av återhämtning som är skadlig. Någon kanske tycker att det verkar egotrippat att ha tid bara för sitt eget bästa men, för att kunna vara en bra förälder, livspartner, arbetskamrat, vän m.m. behöver man själv må bra. Tänk på ditt eget hjärta - för att kunna pumpa ut behöver du fyllas på.
Ett sätt att lura sig själv är att tro att allt ordnar sig nog framöver, bara jag är klar och har gjort det ena och andra, det blir nog bättre nästa år eller efter sommaren o.s.v. Men, det är inte mycket som bara ordnar sig av sig självt. Det krävs ett agerande, en förändring som leder utvecklingen i rätt riktning. Det som kan behövas är att ta ställning, att bestämma sig för en stor eller liten förändring och sedan hålla fast vid det. Det kan gälla stressen i mitt liv, relationer eller andra livsstilsförändringar.
Det var lite tips och råd från stresskursen med lite egna kommentarer från mej.  

5 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Så kloka ord! Egentid är verkligen viktig och partid tycker jag oxå är viktig - tid där man som par enbart ägnar sig åt varandra isf att bara prata om logistiken kring familjeliv!
Men att bli sin egen aktör i livet är superbra att ta till sig♥

Kärrans blogg sa...

Ja, jag håller med dej! Partid är jätteviktigt, som du skriver. Det får man inte glömma bort.

Gunilla sa...

Tack, det där behöver man bli påmind om - om och om igen.

Kärrans blogg sa...

Javisst Gunilla, budskapet behöver verkligen repeteras och så småningom lär man sig.
TACK för era kommentarer!

Anonym sa...

Det är kloka ord!
Kram Lotta