06 mars 2019

Civilkurage

Igår var jag tillsammans med några kollegor från jobbet på föreläsning med Linnéa Claesson. Det var Vårdförbundet som bjöd oss på föreläsningen och tillsammans var vi c:a 300 personer som lyssnade. Det var en suveränt bra och inspirerande föreläsning om civilkurage, medmänsklighet, jämställdhet och feminism. Hon pratade bl.a. om vikten av att agera och att stå upp för varandra. Visst har vi kommit långt då det gäller jämställdhet i Sverige men... det finns mycket kvar i vårt land och i vår värld som inte är jämställt mellan kvinnor och män. 
Det jag inte kan förstå är hur den här personen kan få så mycket hat och hot via sociala medier. Hon började föreläsningen igår med att läsa upp några hat-meddelande som skickats till henne. Innehållet var mycket grovt och vidrigt. Tydligen är det så att det finns de som upplever det provocerande att stå upp för och agera mot det som är fel d.v.s. orättvisa, ojämlikhet, rasism och förtryck.
Föreläsaren Linnéa föreslog att vi kan börja med att öva på civilkurage, att våga säga ifrån då någon uttalar sig eller beter sig fördömande eller rasistiskt.
Enligt Wikipedia innebär civilkurage att ha mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, förmågan att stå för sina värderingar, trots vetskap om motstånd från omgivningen. 
Efter föreläsningen igår kväll fick jag inspiration till att börja öva... Nu är det dags! 
Dagens bild har jag lånat från Vårdförbundet

Inga kommentarer: