11 oktober 2019

Känslomässigt mogen

Idag på jobbet hade jag mail med Nyhetsbrev från HumaNova. De sysslar med personlig och organisatorisk utveckling. I mail-utskicken berättar de om olika utbildningar som de kan erbjuda. Jag brukar kasta den här typen av mail direkt men blev nyfiken pga överskriften "Hur känslomässigt mogen är du?"
Jag öppnade mailet och läste vidare... "Att uppnå känslomässig mognad innebär att man närmar sig en punkt i livet där man förstår att det inte finns någon mäktigare kärlek än självkärlek. Känslomässigt mogna personer har acceptans till livets relationer och allt vad det innebär."
Sedan sju punkter om vad det innebär att vara känslomässigt mogen.

1. Sluta gnälla
Känslomässigt mogna personer antingen förändrar eller accepterar

2. Inte vara rädd för förändring och avslut 
Känslomässigt mogna personer håller inte fast i det som varit utan vet att livet blir bättre om det levs med tillit och acceptans.

3. Kunna se tillbaka på sin barndom utan smärta
Känslomässigt mogna personer ser till att bearbeta sitt förflutna. Det bästa vi kan göra är att  acceptera det som varit och gå vidare.

4. Medveten om sina tankar och känslor och ser dem för just det de är
Känslomässigt mogna personer identifierar sig inte med sina tankar och känslor utan kan hålla dem på armlängds avstånd och betrakta dem.

5. Kan känna empati utan att överväldigas av andras känslor
Känslomässigt mogna personer kan känna MED en person utan att nödvändigtvis känna SOM  denne.

6. Grämer sig inte över misstag
Känslomässigt mogna personer ser sina misstag som ett sätt att lära sig

7. Öppnar sig emotionellt
Känslomässigt mogna personer har förstått vidden av att våga visa sig sårbara för att på riktigt kunna vara i samhörighet med andra

Inga kommentarer: