19 mars 2020

Vandring vid Tåkern

Färdigjobbat för den här veckan, hoppas jag (man vet ju aldrig i dessa tider). Vi vaknade till solsken och ett helt underbart fint väder. Dags för en utflykt igen! Idag ville sambo Jens följa med, han "behövde komma ut och lufta sig lite". Vi packade matsäck och åkte sedan mot Naturum Tåkern. Där har vi varit många gånger förut men man tröttnar aldrig, det är alltid lika fint där. Vi gick först upp i det stora fågeltornet och sedan gav vi oss ut på dessa spångade vandringsleder
Vandringsleden går genom vassen i Tåkern och på ängarna omkring. Här har det nyligen kläckts en liten fågel, hoppas att allt gick bra!
Tusentals knölsvanar besöker Tåkern varje år. Eftersom Tåkern har grunt vatten är det enkelt för svanarna att hitta mat, det är som ett smörgåsbord för dem.
Vi gick några kilometer i strålande sol och ganska friska vindar, från Naturum till Glänås fågeltorn. Där stannade vi en stund, satt i solen och åt vår luchmacka och varsin kaka. Den här bilden är tagen från Glänås fågeltorn. Här ser vi Omberg i bakgrunden.
Sedan vandrade vi tillbaka. När man går här i vassen är det ingen blåst, solen värmer och man hör en massa olika fågelljud.
Vassens ax blir så vackra i solskenet och reflekterar ljuset. Det är ett väldigt speciellt ljus här på vandringslederna i vassen.
Vi såg en hel del små söta sothöns, vi såg grågås, svanar och vi hörde rördrommens dovt tutande läte.
obeskrivligt vacker och tjusig, med sina kritvita fjärdrar och den långa böjda halsen. En riktig snygging!
Knölsvanen är Östergötlands landskapsdjur. En vuxen svan väger omkring 12 kilo vilket gör att de hör till de tyngsta fåglarna som kan flyga.
 I det grunda vattnet hitter de en massa god mat på sjöbotten.
Vi var ute på vår vandring i nästan tre timmar, vilken härlig utflykt! Tack Naturum Tåkern för den här gången!
På vägen hem stannade vi i gårdsbutik i Skänninge och handlade lite av deras fina varor. Nu ska jag så frö till några sommarblommor, jag ska ringa till Adam ikväll, har redan pratat med Arwid och Lo idag.
Ta hand om er själva och varandra på bästa sätt, vilket jag tror är speciellt viktigt nu i dessa tider!
Kram till Er alla från Kerstin

Inga kommentarer: