02 januari 2020

Magnifik solnedgång på årets första dag

Vilken färgsprakande solnedgång vi hade igår eftermiddag, vilket skådespel! Himlen var rosa-lila-gul-orange och jag har inte trixat med bildernas färger, himlen såg verkligen ut precis som på bilderna. Det blev ett mäktigt och annorlunda ljus ute, jag vara bara tvungen att ge mej ut med kameran en stund.
Den övre bilden är tagen med kameran i min mobiltelefon, övriga med min Canon kamera.
Idag har jag jobbat, hög belastning förstås efter helgen men utan stress. Det tillför liksom inget att stressa upp sig och ha bråttom, bättre att bara beta av dagens arbetsuppgifter i tur och ordning och göra varje moment så bra som möjligt. Även morgondagen är en arbetsdag, sedan tre dagars ledighet.
I boken om antiinflammatorisk livsstil, som jag läser nu, finns ett kapitel om förundran. Det handlar alltså om en känsla som har antiinflammatorisk effekt. I forskningen har man kommit fram till att negativa känslor som exv. daglig stress, ständiga problem och bekymmer m.m. kan kopplas ihop med inflammationsdrivna sjukdomar. Men... de positiva känslorna och då främst förundran kan ha en antiinflammatorisk effekt. Bokens författare intervjuvar forskaren om vilken naturupplevelse som väcker mest förundran. Forskaren Jennifer Stellar på University of Toronto svarar: "Solnedgångar, magnifika sådana i guld, purpur, rosa och brandgult... det är alltså här vi stannar upp och förundras så att inflammationen minskar."

Inga kommentarer: