12 juli 2009

Matlagning, gäster och disk

Igår hade vi några gäster på mat. Kameran var med i köket. Vi bor i ett gammalt hus i en ganska sliten lägenhet med låg standard. Förrätten bestod av kantarellstuvning i krustad. Lite riven ost över och sedan in i ugnen en stund. Underbart gott med kantareller som vi plockat. Tips från kocken: Gör stuvningen lite för lös - då blir det perfekt då det är klart.

Här puttrar tomatsåsen till Auberginegratängen. Tips från kocken: Fräs löken mycket försiktigt i olivoljan.

Melenzane alla parmegiana Parmesan- och äggpanerad aubergin. Här finns hela receptet på en god vegetarisk rätt.
Spara lite skal, det ser fint ut och blir lite lagom tuggmotstånd.
Auberginerna ska saltas och vila på lutande skärbräda i 30 min. för att den bittra saften ska rinna ur.

Jag har ett recept på krispig äppelpaj men tog rabarber och jordgubbar i stället. Det går bra att göra det mesta i förväg. Satsa på en riktigt god vaniljsås till.

Filetto di pollo alla parmigiana

Här håller min sambo på att steka de parmesanpanerade kycklingfiléerna. Tips från kocken: Stek på svag värme, ha inte bråttom. Vi har ingen köksfläkt utan bara en liten lucka i ena väggen. Så det gäller att öppna köksfönstren och ordna korsdrag för att oset ska vädra ut till gästerna kommer.


Har försökt att duka så fint det går utifrån de "resurser" som finns. Vi har lite hopplockat av gammalt och nytt. Jag älskar de gamla glasen inköpta i Odense på tidigt 70-tal för några kronor styck.

Ljuslyktor utanför vår dörr i trappuppgången.

Sedan var det "lite" disk att ta hand om. Här hemma är det jag som är diskmaskin. Det är ganska rogivande att diska. Det gäller att ha en positiv inställning!
Maten blev god och vi hade det trevligt med gästerna.

1 kommentar:

Anne-Lie sa...

Lycka är att du delar med dig av så mycket gott!
Ha en bra dag!