Att gräva ner Bokashi-komposten i odlingslåda idag gick ganska bra ändå.... Hackade mej igenom översta jordlagret som var fruset, tömde ur innehållet, som såg nästan exakt likadant ut som när jag la ner det i det hinken för c:a 14 dagar sedan, hällde över lite jord som blivit över när jag planterat om krukväxter. Nu får det ligga där och bli fin och näringsrik jord. På sommaren blir det jord på c:a två veckor, nu när det är kallt och minusgrader avstannar processen men kommer igång när det blir plusgrader ute (hoppas vi).
Matavfallet läggs ned i Bokashihinken som består av en hink med en innerhink som har "nät" i botten. Vätskan från inner-hinken rinner ned i botten av ytterhinken och tappas ur med hjälp av en kran. Denna vätska späds sedan med vatten 1/100 och är bästa näringen för växter både inne och ute. Matavfallet pressas ihop i innerhinken, man strör över Bokashi-strö som är fermenterat vetekli med en blandning av bakterier och jästsvampar s.k. Effektiva Mikroorganismer. Sedan på med innerhinkens lock som pressas ned mot matavfallet för att få det så luft-tätt som möjligt. Låt sedan stå i 14 dagar. Det blir alltså ingen jord i hinken men omvandlas snabbt till jord när det grävs ned i jorden. Varken vätskan som tappas ur eller matavfallet som legat i hinken 14 dagar luktar illa, det har bara en slags syrlig doft.
Nu har jag diskat hinkarna och sedan är det bara att börja om på nytt =) Det ska bli spännande och kul att se vad den här näringsrika Bokashi-jorden kommer att ge för resultat i våra odlingar, rabatter och planteringar. Kul också att testa något nytt!
Det blir enklare sedan när jorden inte är frusen. I fortsättningen kommer jag inte att hålla på med detta när det är minusgrader och tjäle. Men jag kunde bara inte låta bli att prova nu.
Nu är det bara att planera och längta efter odlingssäsongen 2021.
18 februari 2021
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar