Bokashi är en metod att kompostera sitt köksavfall som packas i hink med lock tillsammans med ett slags strö som är preparerat med särskilda mikroorganismer. Dessa fermenterar/mjölksyrar komposten i en syrefri miljö. Efter två veckor grävs komposten ner i våra odlingslådor, efter c:a fyra veckor bryts komposten ner till färdig jord.
Bilden ovan är lånad från Bokashi.se
Idag klickade vi hem ett startkit för Bokashi, två hinkar och 1 kg svenskt Bokashiströ. Hinkarna har tappningskranar där man kan tappa ur vätska som du kan vattna med efter att du spätt ut 1/100 med vatten. Denna vätska är mycket rik på viktiga näringsämnen, rena dunderkuren för planteringar, gräsmattan, träd och buskar m.m.Vi har komposterat vårt köksavfall lika länge som vi bott i vårt hus. Vi har två stora kompost-behållare med tätslutande lock ute. Den ena kompostbehållaren vilar efter att vi fyllt den under ett år. Den andra behållaren fyller vi upp för att den sedan ska vila ett år. När komposten vilat ett år gräver vi ur den och lägger i odlingslådor och rabatter. Vanlig kompostering är en föruttnelseprocess, Bokashi är en syrningsprocess där näringen behålls mycket bättre jmf med vanlig kompost.Det ska bli kul att prova Bokashi som ett komplement till vår vanliga kompostering. Jag hoppas att det ska sätta fart på växtligheten här hemma i rabatter, krukor, odlingslådor och gräsmatta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar