28 mars 2021

Trädgårdsdag och Bokashi

Idag blev det en heldag i trädgården. Började med rengöring av altandäck och trapporna. Sambo Jens har fyllt i med Sioo:x (efter rengöringen) på speciellt utsatta lägen där det varit mer fukt. Snart kan vi ställa ut altanmöblerna.
Jag har klippt ned stäppsalvia och astilbe, grävt ned en sats Bokashi-kompost i jordgubbslandet, rensat en del av vår långa häck.

Är mycket nöjd med Bokashi-komposteringen, det är enkelt, kul och smidigt att kompostera. Vätskan som tappas ur hinken späder jag med vatten och vattnar sedan krukväxterna som verkar gilla den nya näringen. Ska bli spännande att se vad uteodlingarna tycker om Bokashi-jorden och att vattnas med Bokashi-vätskan.
Bokashi-kompostering innebär alltså att matavfallet omvandlas i en fermenterings-process med hjälp av Bokashi-strö. Det blir ingen jord av matavfallet i hinken men omvandlingen till jord går mycket snabbt när man gräver ned innehållet från hinken i jorden. En fylld hink ska stå i c:a två veckor innan det är dags att gräva ned innehållet. Det blir ingen lukt från hinken när matavfallet fermenteras. Hinken har dubbla lock, ett lock som trycks ned mot avfallet för att pressa ut all luft och ett lock högst upp på hinken. Vätskan som tappas ur kan ha en speciell doft som avtar när man späder med vatten. När man tömmer ur matavfallet efter två veckor luktar det lite som en blandning av filmjölk och kräks.... Men då är man ju tack och lov utomhus =)
Du som vill veta mer om Bokashi kan läsa på Bokashi.se 

Inga kommentarer: