08 augusti 2024

Föreläsning på kyrkogård

Ikväll har jag varit i Apelvikens kapell och lyssnat på en föreläsning om "Kustsanatoriets historia och om levnadsöden på Barnens Kyrkogård". Vi var så många som ville lyssna så vi fick inte plats i kapellet. I stället hölls föreläsningen på kyrkogården utanför för c:a 70 personer. 

Vilken jättebra och intressant föreläsning om vården av de tuberkulos-sjuka. På kustsanatoriet i Varberg vårdades de som hade körtel-, led- och skelett-tuberkulos samt skrofulos som är en form av tuberkulos hos småbarn. 

Eftersom inte alla patienter på sanatoriet överlevde byggde man ett kapell med tillhörande kyrkogård där endast barn samt grundaren av Kustsanatoriet är begravda.

I ett hörn av kyrkogården är läkaren Johan Severin Almer begravd, det var han som grundade Kustsanatoriet år 1904. Han dog 1927, samma år som kapellet blev klart. 
Vid starten 1904 fanns plats för 20 patienter, tjugo år senare vårdades c:a 1040 patienter där. Man ansåg att solen, den friska luften, bad i havet, mat och motion hade god effekt mot tuberkulos-sjukdomen.

Här på barnkyrkogården har jag varit många gånger tidigare. Även Jens tyckte det var intressant med Kustsanatoriets historia. Här läser han på läkaren Johan Almers gravsten, i november 2013, samma sten som på bilden ovan.

Har två blogginlägg från denna kyrkogård, från nov. 2013 och och maj 2015. Du hittar inläggen HÄR och HÄR.

Här är den vackra muren utanför Barnens Kyrkogård. 

På vägen hem gick jag över Hästhagaberget där ljungen blommar nu. Så vackert!

Vackert med all blommande ljung på berget med havet som bakgrund, i motljus.

Så tacksam och glad över att jag kom iväg på föreläsningen i Apelvikens kapell denna vackra sensommarkväll..

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad intressant det låter om föreläsningen! Vilka fina bilder du tar Kerstin Kram Lotta

Kärrans blogg sa...

Ja, det var en väldigt intressant och givande förläsning.
Roligt att du tycker mina bilder är fina. Tack!
Kram från Kerstin